Her bünye radyoterapiye değişik yanıt vermektedir. Bu yüzden doktorunuz her tedaviyi değişik olarak planlayabilir veya her hangi bir yan etki ortaya çıktığında planda değişiklik yapabilir.
Dışardan yapılan radyoterapi vücudunuzu radyoaktif hale sokmaz. Tedavi gördüğünüz için diğer insanlarla birlikte olmanızda, bebekleri kucaklamanızda sakınca yoktur.
Radyoterapiye bağlı yan etkilerin çoğu tedaviye alınan bölge ile ilgilidir. Bazı hastalarda hiçbir yan etki de görülmeyebilir. Doktorunuz tedaviye başlamadan evvel size olası yan etkilerden ve bunlarla başetme yollarından bahsedecektir. Şiddetli öksürük, terleme, ateş gibi beklenmeyen yan etkiler ortaya çıkarsa lütfen doktorunuzla temas kurun.
Radyoterapiye bağlı yan etkiler bazen rahatsız edici olsalarda genellikle basit ilaçlarla veya diyetle konrol altına alınırlar. Tedavi sırasında ortaya çıkan yan etkiler tedavi bittikten sonra birkaç hafta içinde geriler ve yok olur. Tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek yan etkiler konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
Bazı tedavi bölgelerinde kan hücreleri sayısında düşme görülebildiğinden doktorunuz tarafından düzenli aralıklarla kan sayımları istenebilir.
Radyoterapi Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyim?
- Her bünye radyoterapiye değişik yanıt vermektedir. Bu yüzden doktorunuz her tedaviyi değişik olarak planlayabilir veya her hangi bir yan etki ortaya çıktığında planda değişiklik yapabilir. Bunun dışında doktorunuz tedavi altındayken nelere dikkat etmenizi, evde nasıl davranmanız gerektiğini size bildirecektir.
- Radyoterapi alan her hasta sağlığını korumak ve tedavinin başarıya ulaşmasını sağlamak amacıyla kendine özen göstermelidir. Aşağıda dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta vurgulanmıştır:
- Tedaviye başlamadan önce doktorunuza halen kullanmakta olduğunuz ilaçları bildirin. Doktorunuzla konuşmadan yeni bir ilaca başlamayın.
- Yorgunluk radyoterapi sırasında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Tedavi sırasında vücudun ekstra enerjiye ihtiyacı vardır, dolayısıyla kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Dinlenmeyi ihmal etmeyin, ihtiyaç duyduğunuz kadar uyuyun. Genellikle bu yorgunluk hissi tedavi bittikten sonra 4-6 hafta içinde kendiliğinden geçmektedir.
- İyi beslenme büyük önem taşımaktadır. Kilo kaybetmemenizi sağlayacak dengeli bir diyet yapın. Gerekirse diyetisyenden yardım isteyin.
- Radyoterapide tedavi alanına uyan bölgelerde vücudu sıkan dar giysiler giymeyin.
- Radyoterapi tedavisi alanına giren bölgelerde cildinize önem gösterin. Doktorunuzla tedavi bölgesinde sabun, losyon, deodoran, pudra kullanıp kullanamayacağınızı sorun. Bol, pamuklu giysiler giyin. Tedavi gören cildi ovmayın, keselemeyin. Tedavi bölgesini yıkarken çok soğuk veya sıcak su kullanmayın, ılık su yeterli olacaktır.
- Radyoterapi tedavisi gören bölgelerde tıraş olurken traş makinasını tercih edin, traş öncesi losyon veya kıl dökücü preparatlar kullanmayın.
- Radyoterapi tedavisi sırasında tedavi alanını güneşten koruyun. Tedaviniz bittikten sonra ne kadar daha cildinizi güneşten korumanız gerektiğini doktorunuza danışın.