Gırtlak Kanseri-Larenks Kanseri

Gırtlak Kanseri – Larenks Kanseri erken dönemde tedavi şansı yüksektir, fakat, geç teşhis edilen vakalarda gırtlağın tamamını almak gerekebiliyor.

Gırtlak Kanseri (Larenks Kanseri) Belirtileri

Larenks kanseri, sigara içen kişilerde ve erkeklerde sık görülür. Sigara içiminin artması nedeniyle kadınlarda da daha sık görülmeye başlanmıştır.

Gırtlak Kanserinin en önemli belirtisi iyileşmeyen ses kısıklığıdır.

Herkes dönem dönem ses kısıklığı sorunu yaşasa da, gırtlak kanserinde yaşanan ses kısıklığı sorunu daha farklı. Eğer ses kısıklığı bir ay boyunca sürüyorsa, iyileşmek yerine hep aynı düzeyde kalıyorsa ve giderek kötüleşiyorsa, o zaman gırtlak kanserinden şüphelenmek gerekiyor.

Gırtlak kanserleri ağrıya yol açmıyor, boğaz ağrısı da endişelendirici bir durum değil. Eğer ses kısıklığı ihmal edilirse özellikle de nefesi içine çekerken zorlanma oluşabiliyor. Yutma güçlüğü varsa ve boynunda bir şişlik çıkarsa incelenmesi gerekiyor.

Bir çok kanserde olduğu gibi, larenks kanseri de erken teşhis edildiğinde daha iyi tedavi edilebilmektedir.

Düzelmeyen boğaz ağrısı, yutkunma ve yutma sırasında ağrı, uzun süreli ses kısıklığı, kulak ağrısı, boyunda büyüyen bir şişlik larenks kanserinin belirtisi olabilir ve muayene olmanızı gerektirir.

Bu belirtiler varsa, KBB Hastalıkları uzmanı larenksi muayene etmek için boğazınızın alt kısmına bir ayna ile veya endoskop denilen ışıklı bir cihazla bakacaktır; bu işleme larengoskopi adı verilir.

Eğer doktorunuz normalden farklı bir doku görürse, bunun mikroskop altında incelenip kanser hücresi bulunup bulunmadığına bakılması için bir doku örneği alınmasını önerecektir; bu işleme biyopsi adı verilir.

Larenks kanseri tedavisinin sonucu kanserin larenksin neresinde olduğuna, larenksin dışında başka dokulara yayılıp yayılmadığına (kanserin evresine) ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişir.

Gırtlak kanseri erken dönemde yakalanınca tedavi şansı yüksek olmasına karşın, geç teşhis edilen vakalarda gırtlağın tamamını almak gerekebiliyor. Bu durumda hastalar boyunlarına açılan bir delikten nefes alabiliyor, konuşmakta zorluk çekiyor.

Erken evre gırtlak kanserlerinde laser cerrahisi son yıllarda popüler hale geldi. Sonuçları da klasik cerrahi yöntemleriyle aynı düzeyde yüz güldürücü nitelikte. Laser cerrahisinin klasik cerrahiden farkı şu: Klasik yöntemde mutlaka nefes borusuna delik açılması gerekiyor, oysa laser sayesinde böyle bir delik açmaya gerek yok. Ağız içinden girilip kanserli bölgeler çıkarılıyor. Birden fazla defa uygulanabiliyor.

Gırtlak Kanseri boyun bölgesine yayılabiliyor. Bu durumda kanserli doku ya cerrahi yöntemle çıkarılıyor ya da radyoterapi uygulanıyor.

girtlak-kanseri-larenks-kanseri-belirtileri

girtlak-kanseri-icin-tedavi-yontemleri

Gırtlak Kanseri İçin Tedavi Yöntemleri

Larenks kanseri bulunan bütün hastalar için bir tedavi seçeneği vardır. Tedavi türünün seçimi de kanserin larenksin neresinde olduğuna, evresine, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre yapılır.

Gırtlak Kanseri – Larenks Kanseri için üç tür tedavi yöntemi uygulanmaktadır:

  • Cerrahi (kanserli dokunun ameliyatla çıkartılması)
  • Radyasyon tedavisi (kanser hücrelerinin öldürülmesi için radyasyon ışınlarının kullanılması)
  • Kemoterapi (kanser hücrelerini öldüren ilaçlarla tedavi)
  • Cerrahi, larenks kanserinin tedavisinde sık kullanılan ve birçok larenks kanserinde en etkili tedavi yöntemidir. Kanserin ve larenksin bölümlerinin çıkartılması için aşağıdaki ameliyatlardan biri kullanılabilir: 
  • Kordektomi: bir ses telinin alınması Parsiyel larenjektomi: Larenksin bir bölümünün alınması
  • Total larenjektomi: Larenksin tamamının alınması.

Bu ameliyatların hepsinde boynun ön kısmında nefes borusuna giden bir delik açılabilir ve buradan nefes alınması sağlanır. Total larenjektomide larenksin tamamı alındığından bu delik kalıcıdır.

Diğer ameliyatlarda ise, ameliyat bölgesi iyileştikten sonra açılan delik kapatılır. Eğer kanser hücreleri boyundaki lenf bezlerine yayılmışsa veya yayılma ihtimali yüksek görülüyorsa, ameliyat sırasında boyundaki lenf bezlerinin de çıkartılması (boyun diseksiyonu) gerekebilir.

Lazer cerrahisi: Erken teşhis edilen bazı larenks kanserlerinde, kanser dokusunun lazer ışını ile kesilerek çıkartılması

Radyasyon tedavisi (Radyoterapi)‘de yüksek enerjili radyasyon ışınları kullanılarak kanser hücreleri öldürülür ve tümörler küçültülür. Radyasyon ışınları, larenks kanserlerinde genellikle boyuna dışardan bir cihazla verilir. Uygulama, her gün belli dozda radyasyon verilmesi şeklinde yapılır ve bu tedavi larenks kanserlerinde genellikle 6 hafta sürer. Radyasyonun kanser hücreleri üzerindeki etkisini artırmak için radyoterapi sırasında bazı ilaçların da verilmesi gerekebilir.

Kemoterapi‘de kanser hücrelerinin öldürülmesi için ilaçlar kullanılır. Kemoterapide kullanılan ilaçların bazıları ağızdan alınan haplar şeklindedir; ancak çoğu hastanede uygulanması gereken ve enjeksiyon şeklinde verilen ilaçlardır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

burun-boslugu-kanseri
Burun Boşluğu Kanseri

Burun boşluğu kanserleri, bütün baş boyun kanserlerinin %1 ini oluşturur ve çoğu da ö…

Devamını Oku
agiz-ve-dil-kanseri
Ağız ve Dil Kanseri

Ağız kanseri dudakta, dilde, diş etinde kendine yer bulabiliyor ve en çok da 45 yaş ü…

Devamını Oku
nazal-sinus-kanseri-paranazal-sinus-kanseri
Nazal Sinüs Kanseri & Paranazal Sinüs Kanseri

Nazal ve Paranazal sinüs kanserlerinde cerrahi ile birlikte radyasyon tedavisinin kul…

Devamını Oku