Bademcik kanseri (tonsil kanseri) geç bulgu veren kanser çeşitlerindendir ve boyundaki lenf bezlerine yayılabilir.
Bademcik kanseri (Tonsil Kanseri), meydana gelen tüm kanser vakalarının % 0.03’ünü oluşturmaktadır. Bademcikler yutak girişinde sağlı ve sollu olmak üzere iki adet oval şekilde yapılardır. Bademcik kanseri genellikle ağız sağlığına dikkat etmeyen kişilerde ve sık alkol kullanan kişilerde görülür. Bademcik kanseri her yaş gurubunda görülebilmekle beraber genellikle orta yaşın üzerinde ve yaşlılarda daha sık görülmektedir.
Bademcik kanserleri (tonsil kanserleri) erken bulgu vermez, kanser başlangıcında kanser olan kişi anlayamaz ve kanserin ilerlediği evrelerde hissetmeye başlar. Bu yüzden bademcik kanseri geç bulgu veren kanser çeşitlerindendir. Bademcik kanseri boyundaki lenf bezlerine yayılabilir.
Bademcik Kanserinin (Tonsil Kanseri) Belirtileri
- Boğazda yutma güçlüğü,
- Boğazda takılma hissi,
- boğaz ağrısı
- Hangi taraftaki bademcik kanser olduysa o taraftaki kulak ağrısı
- Yüksek ateş,
- Kilo kaybı
- Gece terlemeleri gibi belirtileri de olabilir.
Muayene esnasında iki bademcik arasındaki boyut farklılığı görüldüğü taktirde yapılan tetkiklerde bademcik kanseri olduğu anlaşılabilir.
Bademcik kanserinde erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır. Bademcik kanseri olabileceği şüphesi varsa bademcikten doku alınır ve patolojik olarak incelenir. Pataloji sonucu bademcik kanseri teşhisi konulursa bademciklerin ikisi de alındığı gibi boyundaki lenf bezleri de sıçrama ihtimali gözönünde tutularak alınır. Şua tedavisi gibi yöntemler de uygulanabileceği gibi cerrahi girişim sonrası şua tedavisi de tamamlayıcı olabilir. Biyopsi sonucu lenf bezi kanseri çıkarsa cerrahi müdahale yapılamaz bu durumda kemoterapi uygulanır.
Sadece bademcik kanseri olan kişi erken teşhisle lenf bezlerine sıçramadan cerrahi operasyonla kurtulurken tedavide geciken hastanın kanseri lenf bezlerine indiği taktirde kemoterapi alması gerekir.